Paasbrood

Terug

U bent hier

Ingrediënten: 
500 gram tarwemeel (wit)
30 gram suiker
Een halve theelepel zout
3 deciliter melk (300 ml)
1 zakje droge gist voor een halve kilo brood of 20 gram verse gist
3 eierdooiers
30 gram boter
200 gram krenten en rozijnen
Bereidingswijze: 

Meng de suiker en het gezeefde meel in een kom. Maak een kuiltje in dit mengsel en strooi een halve theelepel zout op de rand van de kuil. Verwarm de melk tot ongeveer 40 graden in een pannetje. (Dit is ongeveer lichaamstemperatuur) Als je geen thermostaat hebt, kun je het meten door je vinger in de melk te steken. Als de melk niet meer koud aanvoelt, en je ook niet verbrandt, is de melk op de juiste temperatuur.) Los de gist op in de melk en giet het in het kuiltje. Giet twee eierdooiers in de melk. Laat het zo 10 minuten staan.
Om het brooddeeg te kneden, moeten je handen koud zijn. Was ze daarom eerst met koud water. Met droge handen begin je vanuit het midden met het kneden van het beslag. Als het deeg zich gevormd heeft, kneed je de boter er doorheen. Het deeg heeft zich gevormd als het een geheel is geworden en het niet meer aan je handen plakt. Als het nog wel aan je handen plakt, kun je nog wat extra meel toevoegen. Als de boter toegevoegd is, dien je nog 10 minuten extra kneden.
Laat het deeg ongeveer één uur op een warme plek rijzen. Plaats een warme, vochtige theedoek over de kom. Tip: zet de oven aan op ongeveer 50 graden en zet de kom vóór de oven. Na een uur kneed je de krenten en rozijnen door het deeg. Maak je geen zorgen als het deeg hierdoor wat lucht verliest, het deeg moet nog een keer rijzen. Kneed het deeg in een platte, ronde vorm en plaats het deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat het op het aanrecht nog eens 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Vestrijk het brood met een losgeklopte eierdooier. Bak dan het deeg in een goed voorverwarmde oven (220 graden). Na 15 tot 20 minuten leg je een stukje aluminiumfolie over de bovenkant van het brood, anders verbrand het. Na 30 minuten in de oven moet het brood gaar zijn. Dit kun je controleren door met een houten lepel op het brood te tikken. Als het hol klinkt, is het brood klaar.

Eet smakelijk!

Paasbrood