Oliebollen

Terug

U bent hier

Ingrediënten: 
1 goudrenet, in kleine stukjes
Geraspte schil van 1 citroen
75 gram rozijnen
75 gram krenten
25 gram sukade of stemgember, in stukjes
500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 theelepel suiker
1 ei, losgeklopt
500 ml karnemelk
(Zonnebloem)olie om in te frituren
Poedersuiker
Bereidingswijze: 

In een kom appel, citroenschil, rozijnen, krenten en sukade of gember mengen met 1 eetlepel bloem. Rest van de bloem met gist, suiker en 1 theelepel zout in een beslagkom door elkaar scheppen. In het midden een kuiltje maken en hierin ei schenken. Al kloppend met een handmixer karnemelk toevoegen en blijven kloppen tot het beslag glad is. Appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag scheppen. De kom afdekken met een vochtige theedoek en het deeg op een warme, tochtvrije plaats ongeveer 1 uur laten rijzen tot het volume verdubbeld is.

1. Een vergiet bekleden met een dubbele laag keukenpapier. In een frituurpan olie verhitten tot 175 °C. De ijsbolletjestang in de hete olie dopen en uit het gerezen beslag een bol scheppen en deze direct in de hete olie laten glijden. Zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin en gaar frituren. Als de oliebollen niet vanzelf keren, ze halverwege de baktijd de oliebollen met behulp van een spatel keren.
2. De oliebollen met een schuimspaan uit de pan scheppen en in het vergiet laten uitlekken. Frituurolie opnieuw op temperatuur laten komen en opnieuw 5 oliebollen bakken. Dit proces herhalen tot het beslag op is.
3. Oliebollen op een schaal leggen en royaal bestuiven met poedersuiker. Warm of koud serveren. (Oliebollen kun je opwarmen door ze enkele minuten in een op 175 °C voorverwarmde oven te leggen. Opwarmen in de magnetron kan ook, maar in de oven wordt het korstje veel lekkerder.)

Eet smakelijk!

Oliebollen